lördag 25 april 2015

Bostadsbrist och skuldbubbla

http://www.compasscayman.com/cfr/2015/04/22/Sweden%E2%80%99s-fundamental-housing-bubble-/

Har inte sett en så pass fokuserad sammanfattning av den svenska skuldkrisen hittills. En uppsaliensisk doktorand. Överkvalificerad för svensk ministerpost utan tvekan.

Amorteringskravet
Veckans svek från finansinspektionen om det i frågan knappast tillräckliga amorteringskravet innehåller många extremt viktiga aspekter av den svenska samhälssvikten. Problematiken är varken oöverskådlig, komplicerad eller politiskt omöjlig att lösa. Att göra om skattelättnader som gynnar massiv belåning till incitament för hårt arbete och ökat sparande är fullt möjligt men ej önskat. Att ett slopande av vettlösa ränteavdrag i kombination med potentiella skattelättnader på arbete, sparande etc. inte ens skulle innebära ökade kostnader för de flesta belånade hushållen är få som verkar förstå - krona för krona i sossarnas jargon. Moderaterna vill inte heller belasta högt belånade hushåll ytterligare heller för konsumtionens skull (inflationsmål) och man pekar på varandras ovilja att ändra på status quo.

Premiumfastighet med mysigt lokalt näringsliv. I Malmö: 13000 SEK/m2.
I Sthm: 45000 SEK/m2. Välkomna att förverkliga er dröm om eget boende!


Magdalena Andersson avslöjar vackert den underliggande maktlöshetsideologin: "Det har inte kommit några förslag om att minska ränteavdraget". Vem är det som är exekutiven som ska komma med förslag? Är det gud hon pratar om som överordnad exekutiv?

Falskhet eller dumhet?
Det vackraste är allt svammel om överskottsmålet, krona för krona och den välskötta statsbudgeten - allt inför bakgrunden av hopplöst skuldsatta privathushåll.
Inflationsmålet som dogmatisk surrogatparameter för framgång. Decemberöverenskommelsen. Rysskräck. Öppna-hjärtan-politik. Jämlik skola. Ylva Johansson och sina halvutbildade följeslagare. Sverige: Too skön to fail? Vi får se.

Så många element som var för sig innebär en konkursförklaring av ett samhälle och ändå så vet jag att folket kommer fortsätta att lyda i sin passiva aggressivitet. Liksom jag. Liksom krönikörer och ledarskribenter. Man förstår att ingen agerar, ingen vågar, att det går massivt åt fel håll. Men det kommer inte att bli några öppna protester av mitten, man lämnar fältet åt extremisterna från båda håll. Prove me wrong!

 En vacker och grotesk fars. Jag ser så mycket fram emot den dagen när Sverige får genomgå sin katarsis. Jag kommer att fullkomligt jubla som Alejandro Fuentes Bergström när Skatteverket hade fel. 90-talskrisen kommer att framstå som ett skämt. Men den kanske aldrig kommer att komma till landet som exporterar medkänsla.
En tapper opposition som håller ställningen i DÖ-Sverige.

Du gamla, du tragikomiska.

1 kommentar: